ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА - 0700 20 661

За хранителните добавки

Споделете в социалните мрежи

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Магистър химик Здравка Захариева - Ръководител сектор "Качествен контрол на лекарствени продукти"

Хранителните добавки могат да бъдат полезни за здравето, но приемането на добавки може да включва и рискове за здравето.

Установена е тенденция, при която продуктите без рецепта, често представени като хранителни добавки, съдържат скрити активни съставки, които могат да бъдат вредни и дори опасни. Потребителите могат несъзнателно да приемат продукти, съдържащи различни количества одобрени съставки на лекарства, контролирани вещества, но същои непроверени и непроучени фармацевтично активни съставки.

Скритите съставки все повече се превръщат в проблем при продукти, рекламирани за подобряване на сексуалната потентност, продукти за отслабване или културизъм. Проведените тестове докладват за наличието на сибутрамин, фенолфталеин, флуоксетин и др. в продуктите за отслабване, наличието на силденафил, тадалафил, варденафил и техните аналози в различни продукти за сексуална потентност и наличието на анаболни андрогенни стероиди (AAS), техните изомери и др. бета-2-агонисти, хормони, метаболитни модулатори и диуретици в добавки за бодибилдинг. Съдържанието на тези вещества обикновено не е в следови количества, а е около лечебната доза. По този начин потребителите получават търсения ефект, рекламират продукта сред познатите си и това логично води до бърза печалба за производителя/ вносителя.

В нашата лаборатория има разработен и валидиран HPLC метод за едновременното определяне на sibutramine (за загуба на тегло), sildenafil, tadalafil, vardenafil (при еректилна дисфункция), dapoxetin (при преждевременна еякулация), yohimbine (за загуба на тегло, еректилна дисфункция, увеличава притока на кръв в малкия таз) в хранителни добавки.

Използваме и скрининг метод за определяне на наличие/ отсъствие на вещества с AAS структура. Важно е да се знае, че няма универсален (един) метод, с който да се определи дали в продукта има наличие на субстанции, включени в списъка на забранените от WADA.

Be aware that the term natural doesn’t always means safe.

Подобни публикации

Искате да поговорим за бизнес?

Посетете нашия сайт >>